OUDERE MARKTBERICHTEN

Marktbericht week 29

Vleesvarkens:
Markt heeft na duikeling enige stabiliteit gevonden.

Na de historische prijsval op de Nederlandse markt duikelde ook de Duitse Vereinigungpreis afgelopen woensdag met maar liefst 13 cent naar beneden tot het niveau van € 1.47. De Nederlandse slachters verlaagden nog beperkt met 3 en 4 cent. Eind vorige week was er totaal geen interesse om varkens bij te kopen op de Teleporc veiling. Er werd op de 10 aangeboden partijen geen enkel bod uitgebracht. De DCA Beursprijs noteerde vrijdagavond, onder voorbehoud, onveranderd op € 1.33. VION gaf maandag ook onveranderd aan op € 1,47(incl. BTW). Niet vanwege marktverbeteringen maar meer om een bodem te leggen, zodat vleesvarkenshouders de rust bewaren om op hun beurt te wachten in plaats van naar alternatieven uit te kijken. Maar op de Duitse markt rommelt het nogal en wil niemand een uitspraak doen over de mutatie woensdag aanstaande. Het loopt daar helemaal vast qua slachtingen. Er hangen grote aantallen loodzware varkens boven de markt. Daarnaast melden de slachters daar dat ze “bulken van het vlees” en niet weten waar dit naar toe moet. De opening naar China is voor Tonnies net als voor de Nederlandse slachterijen nog niet weer gevonden. Afzet op Zuid Europa loopt stroef. Toch melden de Nederlandse vleesverkopers ten opzichte van vorige week gelijke prijzen. De corona perikelen hebben in Duitsland vooral het Tonnies concern zwaar beschadigd. Niet alleen de hele politiek maar ook de Duitse burgers vallen massaal deze grote vleesverwerker af. Als in een ware heksenjacht wordt op elke slak zout gelegd en moet Tonnies diep door het stof. Zelfs de vraag om tegemoetkomingen (voor loonkosten) die alle andere Duitse ondernemingen krijgen wordt zwaar bekritiseerd. “Er mag pas worden gedacht aan een doorstart als alles absoluut veilig is” is het uitgangspunt van de diverse betrokken overheden. Dus als er begin volgende week al opgestart kan worden zal dat nog zeer voorzichtig zijn. Ook verschillende Nederlandse regionale dagbladen vonden het nodig de “misstanden” in de (Nederlandse) slachterijen met een verhaal van maar liefst 4 pagina’s aan de kaak te stellen. Het zal nog geruime tijd duren voor de slachtcapaciteit in onze euregio weer enigszins op orde is. Dan nog zal een flinke kostprijsverhoging onvermijdelijk zijn.

Slachtzeugen:
Op de slachtzeugenmarkt blijft de situatie erg moeizaam. Niemand heeft het over prijs, het zoeken naar afzet voert de boventoon. Slachters zijn er wel, maar nu Tonnies dicht zit is er nauwelijks verwerkingscapaciteit voor de zeugen karkassen. Vermeerderaars blijven dus nog steeds massaal met hun slachtzeugen zitten.

Biggen:
Ondanks zeer forse verlaging afwachtende houding kopers.

Het biggenaanbod is ruim. De beschikbare oplegcapaciteit is echter zeer krap. De afzet loopt normaliter rond deze tijd vaak wat stroever. Maar de huidige situatie is ongekend. Daar waar de vleesvarkens geslacht kunnen worden leggen de binnenlandse mesters wel gewoon vlot op. De rek is er echter uit. De bereidheid dubbel op te leggen is vanwege de onzekerheid wanneer de zware varkens wel geplaatst kunnen worden beperkt. Het deel van de beschikbare biggen dat de “vrije markt” in moet groeit met de dag. De Duitse en Belgische klanten kampen niet alleen met overvolle stallen maar hebben daarnaast ook absoluut geen haast op te leggen. Ze willen allemaal eerst de bekende kat uit de boom kijken. Hoewel een groot deel van de huidige lagere opbrengst van de vleesvarkens reeds gecompenseerd is in de actuele biggenprijs, wordt toch nog op verdere verlaging gewacht. Dus sombere perspectieven voor de komende weken voor de vermeerderaars Voor deze week zakt de DCA-BPP nog met € 2,00 naar € 31.00