OUDERE MARKTBERICHTEN

Marktbericht week 20

Vleesvarkens:
Op peil houden slachtcapaciteit belangrijker dan ooit!

De Teleporc veiling leek vorige week dinsdag nog mild: slechts min 3 cent naar € 1,71. Er  verwisselden slechts 2 van de 10 partijen van eigenaar. Woensdag kwam de Duitse VEZG toch met de klapper van minus € 0,10. De slachterijen volgden. Daarmee kwam de Duitse prijs op € 1.60. Ook de Nederlandse slachterijen van Rooi, Compaxo en Westfort verlaagden de noteringen met  resp. 14, 14 en 15 cent. Er werd in heel Europa, meest vanwege afzetperikelen, op diverse plaatsen al minder geslacht. Dat bleek dus niet afdoende om verlagingen beperkt te kunnen houden. Belangrijkste motief is de grote onzekerheid. Een situatie die in de tweede helft van de week nog eens versterkt werd door bekend worden van een flink aantal corona besmettingen onder slachterij personeel. Dit leidt nu tot sterke vermindering van het aantal slachtingen of de verwerkingscapaciteit in de vleesverwerkende industrie. Naast de al gesloten kleinere slachters werd in het weekend ook West Fleisch slachterij Coesfeld (55.000 slachtingen per week) volledig stil gelegd. Ook geven,  met name in Duitsland, de getroffen maatregelen rond huisvesting van migranten nogal wat problemen voor de continuiteit. Met het schrikbeeld, van de meer dan 7 miljoen in de VS afgemaakte slachtvarkens vanwege gebrek aan slachtcapaciteit voor ogen, daalt de stemming naar een dieptepunt. Het COV wijst er terecht op dat de Nederlandse omstandigheden, door de inspanningen van de afgelopen jaren, vele malen gunstiger zijn dan in de VS. Ook in vergelijk met Duitsland komen we veel beter weg. Maar toch zijn de grote aantallen positief geteste slachterij medewerkers in heel Europa een groot punt van zorg. De afzet van het vlees lijkt vanaf eind vorige week zeker niet slechter te lopen. De exporten naar het verre oosten verlopen ook logistiek nu wat vlotter en naar verwachting zullen de versoepelingen van de corona beperkingen een positieve invloed hebben op de afzet binnen de EU. Prijzen van de diverse onderdelen zijn ook nauwelijks meer gedaald. Vooral het feit dat in veel landen de Horeca activiteiten weer voorzichtig worden opgestart,  biedt perspectief. Het varkensaanbod is absoluut gezien niet te groot. Maar dan moeten we wel volop kunnen blijven slachten!

Slachtzeugen:
Omdat de behoefte aan industrie vlees voor een groot deel is weggevallen is de slachtzeugenmarkt volledig ingestort. Noteringen moesten met ongekende stappen naar beneden worden bijgesteld. Er  werd maar een deel van de aangeboden zeugen geplaatst.

Biggen:
In binnen en buitenland worden  oplegpatronen op grote  schaal verbroken. Ten eerste omdat veel varkens werden doorgeschoven en de plaatsen dus pas later vrij komen. Maar ook omdat de schrik er bij de vleesvarkenshouders flink in zit. Angst, dat gezien de snelle zeer forse daling van de opbrengsten, de rendementen de komende periode negatief zullen zijn. Deze zorg is gezien de prijs van de biggen die nu op het hok liggen terecht. Daar komt nog bij dat ook de voerkosten voorzichtig maar gestaag blijven stijgen. Willen we de dierstromen op gang houden zullen  al deze signalen in acht nemend, de biggen flink in prijs moeten worden bijgesteld. Dat is de afgelopen weken ook met ongekend grote stappen gebeurd. Maar ook deze week moet er mede gezien de ontwikkelingen op de vleesvarkensmarkt weer een flinke veer gelaten worden. De Duitse VEZG daalde vrijdag al met € 8.00 naar het niveau van € 54. In ons land heeft de DCA Best Piglet Price maandagavond opnieuw een stap naar beneden gemaakt van dit keer   € 6.50 en staat nu op € 40,00. Dit betekent tenopzichte van het hoogste niveau: (€ 75,50 in wk 11) uitgaande van een toeslag van 20%, een prijsverschil  van maar liefst € 42.60 per big. Een groot deel van de € 0,49 die bv de DCA Beursprijs de afgelopen weken daalde wordt dus door aanschaf van een goedkoper big gecompenseerd. Enkel het bijtrekken van de varkensprijs kan  de biggen noteringen  weer in de benen helpen.