OUDERE MARKTBERICHTEN

Marktbericht week 37

Vleesvarkens:
Vleesvarkensprijzen verder omlaag.

Verlagingen van de vleesvarkensnoteringen, en dus ook de opbrengsten, volgen elkaar op. Zoals verwacht werden vorige week woensdag ook de Duitse noteringen met maar liefst € 0,07 naar beneden bijgesteld. Helaas bleek dit niet het verwachte positieve effect te hebben op de vleesafzet. Er kon nauwelijks extra volume gemaakt worden. Het begrijpelijke negatieve effect is wel heel duidelijk merkbaar. Zonder te spreken van “paniekverkopen” worden er toch aanzienlijk meer slachtrijpe varkens aangeboden. Dit werkt weer averechts op stabiliteit van inkoopprijzen. Prijzen die in Nederland nu al meer dan 25 cent onder het niveau van vorig jaar om deze tijd liggen.
De Duitse Teleporcveiling zakte vrijdag door naar het niveau van de vereinigungspreis. Mede aanleiding voor DCA beurs en later ook VION om nogmaals te verlagen. En gezien de gebruikelijke verhouding tussen Vereinigungspreis en het Teleporcveiling niveau mogen we verwachten dat ook de Duitse noteringen deze week opnieuw een stap naar beneden zetten. Verzachtende factoren schijnen er op dit moment nauwelijks te zijn. Zelfs de van nature altijd positieve Duitse landwirtschafts kammer voorziet een verder verlaging van de noteringen.
De onrust in oost Europa en Azie rond AVP en nu in Japan ook KVP hebben op korte termijn nog geen positieve invloed op de prijsvorming. Maar we zulen daar op wat langere termijn zeker wel effecten van gaan zien. Voorlopig wordt de stemming in de hele varkenssector beduidend negatief beinvloed door het trieste prijsverloop van de afgelopen weken.

Slachtzeugen:
Ook de Slachtzeugen noteringen worden met de prijsval van de vleesvarkens naar beneden meegezogen.

Biggen:
De stemming op de biggenmarkt wordt zoals verwacht ook flink negatief beinvloed door de ontwikkelingen van de vleesvarkensprijzen. In ons land blijft de continuiteit, vooral binnen vaste koppelingen, nog wel bestaan. Dat is bij onze oosterburen duidelijk minder het geval. Het enthousiasme om na het leveren van de vleesvarkens de stallen weer snel vol te leggen was daar al gering, maar lijkt nu tot het vriespunt te dalen. Zowel de Nederlandse, Deense als ook Duitse handel zit met de handen in het haar. We waren al vertraagd aan het opleggen vanwege minder groei van de zware varkens  in de hitteperiode. Daar komt nu nog bij dat vele vleesvarkenhouders besluiten eerst de kat uit de boom te kijken en hun stallen zomaar een aantal weken leeg te laten. De aflevergewichten bij de vermeerderaars lopen hoog op vanwege gebrek aan alternatieven. En dat in een periode van zeer ruim aanbod. Het is dan ook onvermijdelijk dat ook de biggennoteringen in bijna heel Europa naar beneden worden bijgesteld. Maar daarmee zijn ze nog niet zomaar geplaatst!