OUDERE MARKTBERICHTEN

Marktbericht week 15

 

Vleesvarkens:
Wat doet de Duitse prijs?

Vorige week gooiden een aantal grote  Duitse slachtconcerns opnieuw de knuppel in het hoederhok door af te wijken van de woensdag op zijn plaats gebleven prijs van de “vereinigung von Erzeugegemeinschaften”. Tonnies en VION verlaagden hun notering met drie cent. Zij hadden al weken aangegeven dat het prijsniveau volgens hen absoluut te hoog lag. Daarnaast had VION Nederland al een voorzet gedaan door op dinsdag na Pasen ook al met drie cent te verlagen. Afgelopen weekend volgde ook de DCA Beursprijs dit voorbeeld. Vion stabiliseerde afgelopen maandag, Nu is het de grote vraag of de Duitse vereinigung nu deze week alsnog drie cent verlaagt om weer gelijk te komen. Zo niet lijkt het er op dat er nog een week met “hauspreise” volgt. De Vereinigung neemt in deze krachtig stelling door aan te geven dat er op de Duitse markt flinke vraag naar varkens is en dat in het geval er hauspreise gehandhaafd blijven de overige slachterijen, die wel hun prijs volgen, dan graag wat extra slachten zodat niemand onder de prijs hoeft te leveren. Dat Duitse slachterijen de varkens wat gemakkelijker opnemen dan in Nederland is op dit moment wel aan de orde. Maar of de verkoop van het vlees nu echt voordeel ondervindt van de Chinese – Amerikaanse perikelen is nog maar zeer de vraag. Zoals vorige week al aangegeven lijkt er op dat in andere, meest Zuid Aziatische, landen door de handelsoorlog voor Europa meer stuk gaat dan er aan voordeel op China ontstaat. Zowel in China als in de VS ligen de varkensprijzen op een dieptepunt en nemen de aangeboden volumes nog steeds toe. Dus zijn de vooruitzichten, los van de ontwikkelingen in deze week, niet echt positief. Dit terwijl de huidige prijsniveaus nog steed rond de 35 Euro cent lager liggen dan vorig jaar om deze tijd.

Slachtzeugen:
Zeugenprijzen weten zich redelijk te handhaven. Mede omdat de voor de industrie bestemde slachtkoeien ook prijshoudend zijn. Maar het absolute prijsniveau van dit rundvlees ligt wel rond de 65 cent lager dan vorig jaar om deze tijd.

Biggen:
De aangeboden biggen worden vlot afgezet. Binnenlands is er vrij veel plaats en ook Spanje blijft tegen de verwachting in nog in de markt. Wel moet er voor beduidend minder geld naar het Zuiden gereden worden. Toch krijgt men de volumes bij elkaar. Daarbij ook gehopen door nog steeds stabiele, maar  wat lagere prijsniveaus op de Duitse markt. Als er geen Duitse verplichtingen zijn wordt de afzet voor een deel naar Spanje bijgebogen. Wel worden de Spanjaarden weer wat kritischer op sexe, liefst beertjes dus. Het lijkt er gezien de vraag vanuit Duitsland op dat we daar toch tegen biggenprijs verhogingen aanzitten. Dan zou het verschil met de Nederlandse markt ook weer snel dicht gelegd kunnen worden. Daarvoor is het wel nodig dat de vleesvarkens daar minimaal op niveau blijven. Want menig vleesvarkenshouder uit zijn zorg over de prognoses voor de varkensprijsniveaus die door banken en diverse instanties worden verspreid. Duurder voer en mogelijk lagere opbrengsten maken vleesvarkenhouders voorzichtig en knagen aan de bereidheid een stevige  prijs voor het big te betalen.