OUDERE MARKTBERICHTEN

Marktbericht week 6

 

Vleesvarkens:
Varkens weer gevraagd. 

Na een lange periode van duwen en trekken om maar zoveel mogelijk van de overdadig aanwezige zware varkens geplaatst te krijgen lijkt de situatie nu wezenlijk te zijn veranderd. Op de Duitse markt zien we slachterijen al pogingen doen om, de voor eind van de week aangeboden varkens, in grote getale naar voren te halen. Dit om de slachtlijnen draaiende te houden, maar vooral ook omdat het vlees gevraagd is. Vorige week werden de Duitse noteringen tamelijk verrassend al wat naar boven bijgesteld. Ook de Nederlandse vleesvarkensmarkt reageerde daar op met een kleine verhoging voor deze week. Het lijkt er nu op dat de Duitse markt opnieuw een sprong gaat maken. Op zich opvallend en bijzonder in de week voor carnaval. Maar alle signalen wijzen in die richting. De Duitse Teleporc internetbeurs verkoopt al een aantal sessies achter elkaar vlot alle varkens voor telkens weer hogere prijzen. Dinsdag wist deze graadmeter, met weliswaar bescheiden omvang, de € 1.44 al aan te tikken. Dat is maar liefst 11 cent hoger dan de Duitse Vereinigungspreis. Dit terwijl het verschil normaliter niet meer dan 4 of 5 cent bedraagt. Dus alle reden uit te gaan van een flinke verhoging. Of deze move komend weekend ook in Nederland volledig gevolgd wordt is nog maar de vraag. Normaal gesproken heeft hier de carnaval niet alleen impact op de verkopen maar ook op de slachtpotentie. En veel meer betalen voor varkens die je toch niet allemaal kunt slachten lijkt nog niet aan de orde.

Slachtzeugen:
Ook de noteringen van slachtzeugen laten momenteel een stijging zien.. Het aanbod is vrij beperkt. De vraag naar industrie vlees loopt goed door.  

Biggen:
De biggenmarkt is vlot maar nog redelijk in evenwicht. Bijna alle dieren kunnen zonder al te veel moeite geplaatst worden. Maar er blijven zeker nog geen stallen leeg omdat de biggen er niet zijn. De Spaanse vraag blijft zoals het er nu uit ziet nog enkele weken groot. Het is wel een andere markt dan enkel jaren geleden. Ook de Spanjaarden zoeken grote koppels goede meervoudig geënte biggen. Dus het is niet meer de markt van de vele “verzamelkoppels”. Ook onze oosterburen krijgen weer interesse! Toch wil het daar nog niet echt los komen. Veel vleesvarkenshouders wachten met smart tot ze het land op kunnen met hun mest. En dat laat de natte bodem nog maar zeer mondjesmaat toe. De verbeterde vleesvarkens opbrengst vooruitzichten werken zeker in het voordeel. Sterker dan in Nederland zien we op de Duitse markt een aantal “doemdenkers” die continue calculeren met de risico’s die een mogelijke AVP uitbraak met zich mee zal brengen. Zij zien dat op dit moment als extra reden om nog even geen biggen op te leggen. Met als gevolg extra dierstromen van oost naar west, omdat er nu nogal wat koppels biggen uit Oost Duitse deelstaten naar bijvoorbeeld België verscheept worden. Ook worden er momenteel biggen van grote SPF bedrijven uit de omgeving Pools Tsjechische grens in West Europa aangeboden. Hoewel de AVP risico’s meer op het spoor van menselijke versleping en instandhouding binnen wilde zwijnen populaties gezocht moet worden is bovenstaande toch een zeer goede reden  om de reiniging en ontsmetting van transportmiddelen zeer strikt uit te voeren. Vanuit Polen wordt gemeld dat het aantal doorbraken AVP aldaar vanaf begin van het jaar explosief is opgelopen. Veelal op kleinere bedrijven en ook onder de wilde zwijnen. Dus we hebben het over een ernstige bedreiging die door alle betrokkenen uiterst serieus genomen moet worden.  Maar voor alsnog kunnen vermeerderaars uit zien naar een aantal weken met naar verwachting oplopende biggennoteringen.