NIEUWS

Afrikaanse Varkenspest maakt sprong in onze richting!

Duitsland houdt de adem in!

Volgens diverse verschillende bronnen zou de Afrikaanse Varkenspest de Poolse hoofdstad Warschau hebben bereikt. Daarmee is ook volgens de Duitse overheid het gevaar voor een uitbreiding in de richting van, of zelfs al  in Duitsland zelf aanzienlijk toegenomen.

Even ten noorden van Warschau zijn twee dode wilde zwijnen aangetroffen die ten gevolge van AVP gestorven zijn. Het gerenommeerde Friedrich Löffler instituut heeft dat bevestigd. Hoewel juist het aantal  uitbraken bij gedomesticeerde varkens de laatste tijd gelukkig heel gering is blijkt de ziekte onder de wilde zwijnen zich uit te breiden. Deze beide dieren zijn gevonden op meer dan 100 km van de vorige bekendgemaakte uitbraak. In het gebied zijn de gebruikelijke beperkende maatregelen genomen. Tevens is er een bufferzone ingesteld. Enten tegen AVP behoort niet tot de mogelijkheden.

De locatie van de huidige uitbraak ligt op een voor Duitsland en West Europa zeer gevoelige plaats! De varkens zijn gevonden dicht bij de Poolse A2 die aan de Duitse grens overgaat in de A12. Deze snelweg gaat linea recta naar Berlijn! Dit is niet alleen een geliefde toeristische route maar ook een zeer drukke oost – west verkeersader voor zakelijk lange afstandsverkeer. Duitse berichten waarschuwen dat een enkel stukje weggeworpen worst fatale gevolgen zou kunnen hebben. Het AVP virus is voor de mens weliswaar qua gezondheid ongevaarlijk maar de gevolgen van een doorbraak in Duitsland zijn voor de varkenssector in heel Europa desastreus.

De meeste deskundigen gaan er gezien de jongste ontwikkelingen nu van uit dat het niet langer de vraag is óf het virus in West Europa doorbreekt maar meer wanneer dat zal zijn.

Onze oosterburen zijn na deze melding nog alerter geworden. Vooral onder de direct betrokkenen in de varkenssector is dit het gesprek van de dag! Men is zich er terdege van bewust wat voor klap een onverhoopte uitbraak van AVP voor de sector gaat betekenen. Ook de goed geïnformeerde burgerbevolking wordt intensief bij de preventie betrokken. Er is deze week in Duitsland zelfs een grootschalige oefening opgestart waarin een uitbraak van AVP gesimuleerd wordt.

Misschien zou de aandacht en actie in Nederland ook wel een boost kunnen gebruiken. En gezien de aard van het verslepingsrisico dan niet alleen onder de agrarische bevolking, maar met media aandacht, informatie en aanwijzingen over de volle breedte.

Bij deze nogmaals een dringende oproep aan alle direct en indirect betrokkenen om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te respecteren!