MARKTINFO

Marktbericht week 33

 

 

Vleesvarkens:
Noteringen zo vast als een huis

Hoewel de slachtmogelijkheden weer licht oplopen wil het nog niet vlotten. Marktkenners gaan er van uit dat deze “duw” situatie nog veel langer aan gaat houden dan waar nu mee gecalculeerd wordt. Ook al neemt het aantal slachtingen toe, het volume beschikbare vleesvarkens groeit ook de komende periode. De huidige problemen op locaties van  Danish Crown en bij een aantal grote pluimvee slachters demonstreert nog weer eens de Covid 19 gevoeligheid van Slacht- en verwerkingsbedrijven. De huidige malaise zorgt in de vleesverwerkende industrie wereldwijd voor torenhoge blijvende extra kosten. Deze zullen met zekerheid invloed hebben op de inkoopprijzen. Grote Amerikaanse integratoren kiezen nu al eieren voor hun geld en beginnen met rigoureuze inkrimping middels massale zeugenslachtingen of stoppen zelfs helemaal met hun varkens activiteiten. Dit gaat op redelijk korte termijn over miljoenen biggen en dus ook slachtvarkens. Redelijk goede vleesafzet in de vakantieperiode en groeivertraging van varkens nemen de druk nog even weg. Licht in de tunnel zal echter vanuit China moeten komen. Het land met de ongekend grote behoefte, mega hoge prijzen en nauwelijks weer groeiende eigen productie. Maar er is voor de grote Duitse en Nederlandse slachtondernemingen op dit moment nog geen witte rook om te kunnen leveren.

Slachtzeugen:
Slachtzeugen worden beter opgenomen. De verwerkende industrie neemt ondanks de vakantieperiode toch boven verwachting af. De vraag naar hun (worst) producten neemt namelijk weer duidelijk toe. De prijzen kruipen uit het diepe dal.

Biggen:
Deze week zo mogelijk toch nog weer stroever

Het biggenaanbod blijft ondanks de warmte groot. Varkens daarentegen groeien slechter en daarom weer een krimp in beschikbare oplegplaatsen. Het beperkte slachten, de Duitse oogstwerkzaamheden en twijfel over rendement bij de vleesvarkenhouders waren al beperkende factoren. Nu ook de eerste afnemers alweer roepen dat ze tegen de kerst geen slachtrijpe varkens willen hebben wordt het nog dunner op de kopersmarkt. Momenteel ligt daarnaast de “lange afstandsmarkt” ook nog eens stil vanwege temperaturen boven de 30 graden op de route. Kortom, op de vrije markt   word je geen staart kwijt. Laten zakken van de noteringen heeft als oplossing geen zin. Wel neemt de bandbreedte qua opbrengst tussen de vast gekoppelde biggen en de vrije markt weer toe. Dit is over de hele linie merkbaar door flinke druk op de toeslagen. BPP blijft net als NW en VEZG op zijn plaats.  

 

 

Lees ook: Dijk brengt varkens naar Spanje en Italië